Schrijfactie december 2018

 

China
Bota Kussaiyn en haar ouders komen uit de Chinese regio Xinjiang, maar ze wonen al enkele jaren in Kazachstan. Bota’s vader ging naar China voor een doktersbezoek en kwam niet meer terug. Maanden later hoorde ze dat hij, net als veel andere Kazachen en Oeigoeren, naar een heropvoedingskamp was gestuurd. Bota heeft haar vader al bijna een jaar niet gesproken.
Wat kun jij doen?
 Schrijf vóór 1 januari 2019 een brief aan de Chinese autoriteiten. Roep hen op te stoppen met de onderdrukking van etnische minderheden in de regio Xinjiang. Ook moeten zij opheldering geven over het lot van de naar schatting een miljoen mensen die opgesloten zitten in heropvoedingskampen.
De Chinese autoriteiten willen dat de voornamelijk islamitische minderheidsgroepen in Xinjiang loyaal zijn aan de Chinese staat en de communistische partij. In de heropvoedingskampen worden ze daarom gedwongen om hun geloof en culturele identiteit te verwerpen. Ze krijgen geen rechtszaak en hebben geen toegang tot een advocaat. Ze zitten vaak maanden vast. Er zijn berichten dat er doden vallen in de kampen, onder meer door zelfmoord.


Egypte
De veiligheidsdienst hield de 14-jarige Aser Mohamed uit Egypte 34 dagen vast zonder contact met de buitenwereld. Uiteindelijk legde hij na marteling een ‘bekentenis’ af. Hij zit al bijna drie jaar vast. Schrijf vóór 1 december 2018 een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken van Egypte. Roep hem op Aser Mohamed onmiddellijk vrij te laten, de martelingen te onderzoeken en de verantwoordelijken te berechten.Op 12 januari 2016 viel de Egyptische nationale veiligheidsdienst het ouderlijk huis binnen van de 14-jarige Aser Mohamed. De agenten zeiden Aser mee te nemen voor een kort verhoor. Aser was daarna 34 dagen spoorloos. Later vertelde Aser dat hij elektroshocks had gekregen en urenlang achter elkaar was opgehangen aan zijn armen en benen. Zo wilden de agenten hem dwingen misdrijven te bekennen die hij niet heeft gepleegd. Na deze marteling ‘bekende’ hij uiteindelijk onder meer dat hij betrokken was bij een aanslag op een hotel in Cairo. Aser werd uiteindelijk door de openbaar aanklager gehoord, zonder advocaat. Aser vertelde over de martelingen. Maar in plaats van een onderzoek te starten waarschuwde de openbaar aanklager hem dat hij nieuwe elektrische schokken zou krijgen als hij zijn ‘bekentenissen’ zou intrekken. Aser’s rechtszaak startte in augustus 2016 en is al meer dan tien keer uitgesteld. Hij kan een celstraf van 15 jaar krijgen.


Filipijnen
Senator Leila de Lima uit de Filipijnen is fel tegen president Duterte’s bloedige ‘oorlog tegen drugs’. Nu zit ze sinds februari 2017 vast voor valse aanklachten. Ze kan levenslang krijgen. Schrijf vóór 1 januari 2019 een brief aan de Filipijnse autoriteiten. Roep hen op de aanklachten tegen senator De Lima te laten vallen en haar onmiddellijk vrij te laten. Senator en voormalig minister van justitie Leila de Lima is een felle tegenstander van de Filipijnse president Rodrigo Duterte. Bij zijn drugsoorlog werden al duizenden, vooral arme, mensen op straat doodgeschoten. De moorden zijn mogelijk oorlogsmisdaden en de opdrachten komen uit de top van de regering. De Lima was lid van de mensenrechtencommissie die onderzocht of president Duterte betrokken was bij het doden van mogelijke drugshandelaren in de tijd dat hij burgemeester was. In 2016 vertelde Duterte aan de media dat hij De Lima ‘in het openbaar kapot wilde maken’.Nu zit Leila de Lima vast. Ze zou drugsgeld hebben aangenomen voor haar verkiezingscampagne en als minister drugs hebben toegelaten in de gevangenis. Dat zijn valse beschuldigingen, die alleen zijn bedoeld om haar het zwijgen op te leggen. Dat is niet gelukt: ze vraagt elke dag vanuit de gevangenis aandacht voor de mensenrechtenschendingen in haar land.

Onze facebookpagina

Facebookpagina Amnesty Nederland